Награда за органично вписана в терена архитектура - Парк комплекс "Панорама" - Созопол

Созопол

Детайли за проекта

Инвеститор

"Пътинженеринг" ЕООД

Архитект

Абстракта ООД

Изпълнител

"Пътинженеринг" ЕООД

Конструктор

"Сателит - С" ЕООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

ПАРК-КОМПЛЕКС „ПАНОРАМА” - Созопол, плаж „Смокиня”

Парк-комплекс „Панорама“, Созопол е разположен над един от най-атрактивните плажове на Българското Черноморие „Смокиня”, и включва шест ваканционни къщи. Потопен в прохладата на прилежаща борова гора и с прекрасен изглед към морето, комплексът се радва едновременно на близостта на плажа и на отстоянието от няколко минути с автомобил до града. Пеша до плажа; с колело, автобус, или с атракционно влакче до града – местоположението на комплекса е истинска находка за хората с мечта за семейна ваканционна къща. Замислен и създаден с цел да отговори на съвременните очаквания за здравословна среда, качество и комфорт; комплексът е със структура, функционално организирана около постигането на удобство, сигурност и спокойствие за обитателите.

Визията на сградите залага на съвременния прочит за осъществяване на връзка с природния пейзаж. Композицията е с изчистен модерен дизайн, чийто силует се вписва в природните дадености чрез архитектура, отразяваща богатството в съчетанието от море, пясъчни дюни и гора.

СТРУКТУРА НА КОМПЛЕКСА

Шестте къщи са едновременно терасовидно и шахматно разположени по терена, като денивелацията на изток печели гледка към морето за всяка една от тях. Двуетажните сгради са идентичнни, но с несиметричен линеарен обем, използван огледално спрямо централна алея за достъп. Ритъмът по височина, заедно с огледалното поставяне на сградите, оформя единна, органично вписана в терена пространствена структура, в чието излъчване има простота, подреденост и спокойствие. Всяка къща има прилежаща озеленена площ и функционално осмислена планова схема, които превеждат чрез езика на архитектурата концепцията за отмора под собствен чадър в умело поставен здравословен периметър на лично пространство на обитаване.

От главния крайбрежен път, подходът към комплекса се осъществява чрез автоматизирана система за контролиран достъп. Паркирането е заложено под леки перголи непосредствено до входа на комплекса. Всяко паркомясто е оборудвано със система за зареждане на електрически автомобили и велосипеди, и е придружено от индивидуално помещение за съхранение на лични вещи и спортни принадлежности. От паркинга, подходът до всяка къща е пешеходен - по централна алея от широки полегати стъпала, допълнена с рампа за удобно придвижване на принадлежностите на обитателите, както и за възможното придвижване на хора с увреждания.

В горния край на имота, алеята завършва в малка постройка, която сигнира началото на общата зона за отмора и забавления. Приютеният под дървета кът е оборудван с детски съоръжения, игри, барбекю и зона за хранене на открито, като се радва на прохлада и висок поглед към залива.

ПЛАНОВА СХЕМА НА КЪЩИТЕ

Къщите са функционални и практични, с квадратура от 170кв.м и прилежаща веранда, заемаща 35кв.м. Ландшафтно решената градинска площ към всяка къща е от около 300 кв.м. Жилищните помещения са слънчеви, щедро остъклени, и с високи тавани. Широките плъзгащи витрини откриват широк поглед към морето и като удобна дреха, позволяват свобода на летния стил на живот. С плавно и леко отваряне, с подвижни системи за предпазване от насекоми и електрически регулируеми външни щори, фасадната система осигурява бърза трансформация на засенчването, отварянето и затварянето на помещенията към външната среда, както и максимална защита срещу агресивния климат по време на зимния период.

Партерният етаж се заема от дневния тракт, който приобщава в едно общо пространство зоната на предверието, дневната и външната зона за хранене и почивка. Флуидното пространство протича от плътна входна част към изцяло отворен към морето ареал на обитаване. Предверието с обслужващи помещения и връзка към горния етаж, е сигнирано съвсем индикативно в общия обем на етажа и позволява вътрешната дневна зона свободно да прелее към зеленото междусградно пространство в окъпана от южно слънце партерна тераса. Мястото на външната трапезария е врязано в обема на къщата в най-отдалечения от централната алея край и тангира с кът за релакс, оборудван със самостоятелно хидромасажно джакузи – страхотно място за наблюдение на лунните пътеки с компания и чаша вино.

Вторият етаж помещава три спални с две бани, като за удобство на етажа е разположено и пералното помещение. Обемът в стаите е внимателно зададен от наклона на покрива по начин, който освен допълнителен въздух, дава възможност на спалните и в горно-седящата къща да имат същия невероятен поглед към залива. Външната част на помещенията е ограничена от стъклен безшпросен парапет и осигурява съприкосновението им с полъха на вятъра и мириса на море.

АРХИТЕКТУРА И ДИЗАЙН

Поставен в хаотичната архитектурна среда по българското крайбрежие от последните години, въпросът за стиловата идентичност на проекта се оказа труден. В крайна сметка, вместо свързващо звено, комплексът пое риска да се заяви със чиста съвременна визия. Сградите се вписват в силуета на боровата горa с чисти линии и палитра, заета от окръжаващия пеизаж - местен камък в песъчливи тонове и едроплощно остъкляване, отразяващо небето в непрестанните му превъплъщения. Светлите фасади се разтварят към морето, вдъхновени от структурата на мидите – твърди отвън и топло-кафеви във вътрешността. В хармония с природните дадености, комплексът някак успява да надскочи еклектиката на възприятието с категоричност и спокойствие – и като че ли успява да омиротвори бъбривостта на околния застроителен пеизаж.

СТРОИТЕЛСТВО И ОБОРУДВАНЕ

Фокус при избора на строителни материали е предпазване на сградите от влиянието на агресивната климатична среда. Редуващи се силни ветрове, носещи пясък и водни пръски, чести валежи през есенно-зимния период, силно слънце и насекоми през лятото, концентрация на сол във въздуха - разнообразният морски климат е наситен с фактори, оказващи негативно влияние върху дълготрайността на строителните материали и комфорта на обитаване. Воден от стремежа за предоставяне на висок строителен стандарт предвид климатичните особености на местоположението, и за гарантиране на безпроблемно целогодишно обитаване на къщите, инвеститорът залага на възможно най-висок клас строителни решения от утвърдени производители на пазара.

Конструкцията на сградите е монолитна, със стоманобетонна фундаментна плоча, намаляща риска от слягания в характерната за близостта до морето нееднородна почва. За допълнително олекотяване на сградите, всички стени са изградени с блокчета “Ytong”.

Покривите, подовете и стените на партера са изолирани с “Fibran”, а фасадната окачена система от композитни панели “ALBOND” и HPL плоскости от “FunderMAX” е подплатена с минерална вата “Rockwool”. Покривът е с допълнителна топлоизолация и е третиран в бяло като пета фасада със система от “VJF“. Входните врати и дограмата с двуслоен стъклопакет “All Season” са изпълнени с алуминиева система от „ЕТЕМ“.

Ландшафтното оформление на прилежащите дворни пространства съчетава съхранената борова растителност с естествен тревен килим, вечнозелени нискостебленни храсти, разноцветни растения и билкови треви като луницера, лавандула и розмарин. Подчертана от ефектно градинско осветление, изцяло съобразената с характерната морска среда растителност се напоява автоматично чрез система за капково напояване с програмируем времеви датчик.

За отпадните води, комплексът е заложил на последно поколение локална пречиствателна станция. Всяка къща има система за контрол на достъпа, окабеляване за телевизия, интернет и управление на фасадното засенчване. Мокрите помещения са с естествена и принудителна вентилация, с отопление чрез дизайнерски електрически лири и пълно санитарно оборудване от „Roca”.

Отоплението, климатизацията и подгряването на топла вода на къщите са електрически - решение, което предоставя максимална температурна флексибилност и индивидуален комфорт за всяка отделна стая през всеки сезон от годината. Оборудвани са с ел. бойлери, а климатичната мултисплит система е от “Daikin”, като всички уреди са последен клас модели, позволяващи безжично управление от разстояние.

3 КЛЮЧОВИ КАЧЕСТВА

1. Единна, органично вписана в терена пространствена структура на комплекса.

2. Архитектурно решение и строително изпълнение, отговарящо на съвременните очаквания за здравословна среда, качество и комфорт на обитателите.

3. Съвременна визия, изчистен дизайн и планова схема, залагащи на връзката с природния пейзаж.