Резиденшъл Парк Лозен

жк. Лозен Парк, с. Лозен, район Панчарево, Столична община

Детайли за проекта

Инвеститор

Резиденшъл Парк Лозен ЕООД

Архитект

„ИПА“ ЕООД – арх. Деница Друмева, арх. Александър Хаджиев, арх. Невена Димитрова, арх. Лидия Чобанова

Изпълнител

Линднер България ЕООД

Конструктор

Балмер Инженеринг ООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

ИНВЕСТИЦИОННИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРОЕКТА

„Резиденшъл Парк Лозен“ ЕООД, с административно име ж.к. Лозен Парк, е жилищен комплекс, намиращ се в покрайнините на София, близо до с. Лозен - една от най-атрактивните и привлекателни локации и в непосредствена близост до Околовръстен път и града. „Резиденшъл Парк Лозен“ осъществява мечтата на градския човек за дом, даряващ спокойствие и уют, качество на живот и близост до природата само на крачка от града. Фаза 1 от комплекса включва 135 еднофамилни, двуфамилни и редови къщи.

Това е третият мащабен проект на германската Група „Линднер“ в България след „Бизнес Парк София“ и „Резиденшъл Парк София“. Реализацията на проекта обхваща няколко фази, както и изграждането на цялостна нова външна и вътрешна инфраструктура.

Строителството на Фаза 1 започна през лятото на 2019г. и обхваща терен с брутно РЗП от около 38 000м2. Фаза 1 представлява инвестиция на стойност около 80 милиона лева. При приключването на проекта общата инвестиция в „Резиденшъл Парк Лозен“ ще възлезе на над 300 млн. лева. До момента компанията „Линднер” е инвестирала в България повече от половин милиард лева, което я прави един от най-големите немски инвеститори в страната.

Проектите на Групата Линднер се отличават с пионерско мислене, цялостна концепция и внимателно планиране и изпипване на всеки един детайл, поставяйки акцент върху изискванията, комфорта и качеството на живот на клиента. В този контекст като допълнение към жилищната част вече се работи по изграждането на високо технологичен парк - Лозен Тех Парк и Кампус Лозен Парк- проект, предлагащ образование и неформално обучение. Така Лозен Парк, заедно с технологичния парк и образователните услуги, които ще предлага, „Линднер“ създава една уникална симбиоза между дома, работата и обществения живот, всичко на едно място.

“Резиденшъл Парк Лозен“ налага нов стандарт на живот, като играе важна роля за преосмислянето на пространствата около градовете и техните неподозирани възможности. Той е пример как едно инвестиционно намерение, чрез правилно планиране и точни проектантски ходове, може да облагороди и развие район до степен, неотстъпваща като качество на живот в развит европейски град, извличайки най-ценното от природата и симбиозата на човека с нея.

АРХИТЕКТУРА, ДИЗАЙН И ФУНКЦИОНАЛНОСТ

Основен фокус в творческата концепция е създаването на хармонична среда за живеене близо до града и в подножието на планината. Измествайки фокуса от града като единствена опция за функционалност, съвременност и социализация, жк.Лозен Парк добавя нова стойност на територията около с. Лозен и демонстрира решение за намаляване на притока към града в една нова, по-спокойна и вдъхновяваща среда. На множество локации са изградени функционални, богато озеленени и атрактивни околни пространства. Обърнато е внимание на всички основни аспекти, свързани с осигуряването на пълноценна среда на живот: оптимално изложение на сградите, комфортна пътна мрежа за автомобилно движение, паркиране, съобразено с реалните съвременни изисквания, широка пешеходна мрежа за придвижване и спорт, паркова среда и озеленяване, зони за спорт и релаксация, детски площадки, барбекю зони и др.

Комплексът е изграден така че да предлага на жителите си избор на жилище спрямо индивидуалните нужди. Проектирани са 3 основни типа жилищни сгради – редови, двуфамилни и еднофамилни, с разнообразна квадратура и разпределения, които да отговарят ефективно на високите изисквания и очаквания на бъдещите обитатели. Идеята за „Резиденшъл Парк Лозен“ – усещане за уют, както в личните и самостоятелни пространства, така и в общите и озеленените рекреационни зони намира отражение в наложената опростена и изчистена архитектура на сградите. Жилищните сгради са ниски, в семпли, минималистични обеми и земна цветова палитра, която спомага за органичното им вписване в заобикалящата ги среда.

Във визуално отношение всеки дом носи свой отличителен и характерен белег – цветови код. Нюансите са избрани така, че да контактуват със заобикалящата среда – всички те са в гамата на естествените цветове и натурални тонове, които можем да открием в природата. Квадратурата на къщите според типа варира от около 160 до 500 кв.м., а застрояването е ниско, триетажно, като повечето от къщите разполагат и със сутерени. Някои от сутерените са оформени като подземни гаражи, други могат да бъдат използвани за алтернативни цели, като в този случай са на разположение 2 външни покрити паркоместа.

Всяка къща разполага със собствен двор, а в целия комплекс са предвидени множество кътчета за отдих, обширна паркова среда и богато озеленяване. Предизвикателства в проекта са естествените дадености на терена и околната среда, а именно голямата денивелация и откриващите се гледки. Съобразени с естеството на терена, улиците, алеите и жилищните единици са разположени по най-целесъобразния начин, с достатъчно лично пространство към всяка от тях.

Сред водещие акценти в проектантския процес са т.нар. Shared streets – или отказа от конвенционалните улици за сметка на споделени пространства, подходящи за всички видове движение - автомобилно, пешеходно и велосипедно. Тези своеобразни алеи позволят движението в тях да протича заедно и с равнопоставено предимство – майки с колички, хора, които се разхождат, колоездачи или автомобили – всички споделят общо място с общи правила, водени от толерантност един към друг и създавайки общност помежду си. Професионалните услуги по управление и поддръжка ще осигуряват допълнителна сигурност и удобство, гарантирайки великолепна и добре поддържана среда на живот и повече свободно време за обитателите на комплекса.

Концепцията на проекта включва цялостен пакет от услуги по управление и поддръжка, сред които 24-часов контрол на достъпа и видеонаблюдение, озеленяване и поливна система, почистване и снегопочистване и гаранционен мениджмънт.

СТРОИТЕЛСТВО, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ

С натрупания опит от своите предходни проекти Групата Линднер, Германия, успя да реализира в лицето на „Резиденшъл Парк Лозен“ един не само мащабен, а и много сложен и трудоемък в инфраструктурно отношение проект – изграждане на цялостна нова външна и вътрешна инфраструктура, включваща алейна и пътна мрежа; битова и дъждовна канализация; водоснабдяване с питейна вода; водоснабдяване с технологична вода за поливни нужди; газоснабдителна мрежа; мрежа за пренос на данни; електропреносна мрежа средно и ниско напрежение; улично и парково осветление, както и модерна пречиствателна станция.

При избора на материали инвеститорът залага на водещи компании като Knauf, Wienerberger, Pipelife и други реномирани производители и дългогодишни партньори. Материалите се подбират внимателно на база експертни оценки и анализи още преди стартиране изпълнение на строителството. Обръща се внимание на всеки един аспект от изпълнението като се търси оптималното техническо решение, приложимо за съответния елемент от сградите и околните пространства. Това, в комбинация с осигурения вътрешен контрол по време на строителството, гарантира високо качество и надеждност на вложените материли.

Използвани са цялостни системни решения за всички основни сградни елементи – фасадни и покривни системи, система за сухо строителство, за отопление и охлаждане, термосоларна система и др. Не на последно място, следвайки корпоративната политика на Линднер, вложените материали са съобразени с тенденциите за устойчиво и природосъобразно строителство и експлоатация, както и висока енергийна ефективност на жилищата. В допълнение към това всяка къща предоставя възможност за зареждане на електромобили, както и соларни панели за подгряване на вода.

По отношение на сигурността на жителите и тяхното имущество е предвиден пакет от пасивни и активни мерки, включващи жива охрана, видеонаблюдение, сензори за движение, автоматизиран контрол на достъпа, оградно съоръжение и други. По този начин се гарантира една сигурна среда за живот, където жителите да се чувстват спокойни и защитени и да могат да осигурят на децата си повече свобода, едно по-безгрижно и щастливо детство.

Отворените обширни площи и зелени пространства като зони за рекреация, детски площадки и спортни съоръжения, са оформени така, че да предлагат на живущите както уединени, частни дворове за срещи със семейството и себе си, така и достатъчно социални пространства като барбекю зони или места, където да споделят емоции и контакти, които да развиват духа на единството в комплекса.

„Резиденшъл Парк Лозен“ съчетава успешно комфорта на дома и естествената, хармонична среда на живот, където да забавиш ритъма, да „изживееш“ свободното време, да почерпиш сила от природата, да почувстваш грижа и удовлетвореност.

3 КЛЮЧОВИ КАЧЕСТВА НА ПРОЕКТА

- Качествена, уредена и отлично поддържана среда на живот

- Сигурност, спокойствие и уют

- Отлична външна и вътрешна инфраструктурна обезпеченост

Интериорният дизайн от снимките е дело на арх. Росица Радомирова, а снимките - на Александър Новоселски.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Жилищен комплекс River Park, София

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Парк комплекс "Панорама" - Созопол