Жилищен комплекс River Park, София

София, кв. Симеоново - Север, ул. Света Мария Магдалина

Детайли за проекта

Инвеститор

"Недвижими имоти девелъпмънт" ЕООД

Архитект

"ИПА" ЕООД - арх. Даниела Ангелова, арх. Деница Друмева, арх. Антоний Данев и арх. Ангел Христов

Изпълнител

"Калистратов Груп" АД

Конструктор

"Балмер Инженеринг" ООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Инвестиционни характеристики на сградата и принос към обществото и градската среда

Жилищен комплекс River Park е мащабeн проект от ново поколение, отличаващ се със собствена визия и различен подход в реализирането на качествена, вдъхновяваща и устойчива среда за обитаване. Целта на проекта е да върне природата в ежедневието на човека и неговото семейство, без това да бъде за сметка на удобствата на града.

River Park е разположен в подножието на Витоша на над 695 м надморка височина - в Симеоново, в непосредствена близост до природен парк Витоша и станцията на Симеоновския лифт. Стратегическата му локация осигурява транспортен комфорт и възможност за бърза връзка с всички важни пътни артерии, както и непосредствен достъп до зелените планински пътеки. Само на няколко минути от него се намират големи магазини, кино, спирки на градския транспорт и бъдеща метростанция.

Местоположението е водещо и за проектантския екип, чието желание е да създаде не просто поредния жилищен комплекс, а да вдъхне живот на истински парк и то в рамките на града. Една от отличителните характеристики на проекта е отношението към територията и добавянето на нова стойност към нея в полза на човека, мислещ дългосрочно и търсещ уединено и природосъобразно място за своето семейство. С цел опознаване в детайл, правилно планиране и облагородяване на района, цялостното оформяне на комплекса преминава през мултидисциплинарен последователен и прецизен проектантски процес.

Всички решения са базирани на дълбоки проучвания - за локацията, природната среда, светлината, гледките, формообразуването, както и предпочитанията на съвременния обитател. Всички ландшафтни решения са подчинени на идеята за адаптиране на новия комплекс към природния профил и дългосрочно повишаване качеството на живот в региона. За целта е предвидено засаждането на дървета и храсти, виреещи локално на територията на Витоша, които да обогатят и допринесат към местното биоразнообразие. Чрез засаждането на над 3000 дървета и допълнително обогатяване на местния ландшафт се очаква естествено да бъдат привлечени птици, насекоми и дребни животни, които също да намерят свой дом в новосъздадения жилищен парк.

Архитектура, дизайн, функционалност

Задачата пред проектантския екип е да изгради 352 жилищни сгради, прецизно организирани в добре планирана собствена инфраструктура и открита среда, допълнена от различни функционални зони за свободно време. В целостта си River Park заема площ от 215 000 кв. м, като едва 15% от нея е плътността на застрояване, предвидена за жилищни и обслужващи сгради. 75% от общата територия е отредена за озеленяване. Реализирани са и споделени пространства, открити площи, площадки за игра и спорт. Всяко жилище разполага с обширен индивидуален двор, чрез което се постига максимално благоприятна и спокойна среда за живот близо до природата.

Инвеститори и проектанти споделят обща визия и планират застрояването да отстъпи място пред силата на природата, интегрирайки атмосферата на планината. Резултатът е естествено „дишащ“ проект, в който домът се простира извън рамките на индивидуалното жилищно пространство. Важна роля в планирането на екстериора играе пълноценното функционално овладяване на терена в полза на здравето и активности на открито. Просторните зелени площи дават възможност за разнообразни дейности сред природата – предвидени са зони за барбекю и пикник, спортни съоръжения, басейн, алеи за джогинг, зони за срещи и разговори, обособен парк за кучета. С цел максимална сигурност и спокойствие, детските площадки са планирани на еднакво разстояние от къщите, така че всяко дете да е винаги близо до дома си.

Специално внимание е обърнато на придвижването в границите на комплекса. Предвидена е вътрешна улична мрежа със споделено пешеходно и автомобилно движение и алеи за бягане. Чрез това решение се постига вътрешна организация, движена от толерантност и спомагаща за създаването на общност, споделени емоции и усещане за равнопоставеност.

Цялостната екстериорна концепция е в контекста на естествената природа. С цел овладяване на денивелацията и организация на собствена, във вътрешна геометрия са използвани похвати като асиметрия, неправилни форми и пространства. Усещането е за тектоничност, която сякаш не е създадена от човешка ръка, а добита чрез естествената сила на природата.

Архитектурата на сградите в River Park е решена в минималистични и прави линии, с подчертан геометричен профил. Цветовете и повърхностите са подбрани, така че да контактуват със заобикалящата ги природна среда, като деликатно, но и уверено да се вписват в нея. В комплекса се развиват три типа сгради – редови, къщи-близнаци и еднофамилни. Къщите са с оптимални разпределния, много светлина и възможности за реорганизация на пространствата. Те са решени в общ дизайн, с малки различия помежду си спрямо типа сграда, определени специфики и основното търсене за цялостно естетично възприятие. Това спомага комплексът да се отличава линейно като едно цяло, без да бъде еднообразен и монотонен за обитателите и посетителите си.

Основните заложени материали са дървото и фалцовата ламарина, използвана по нестандартен начин. За разликата от обичайното ѝ използване – предимно като покривен материал, в River Park тя е въведена като цялостно фасадно решение. Мащабна и монолитна, тя се обръща по страничните фасади и допълва усещането за уют в облика на сградите. Освен функционален и естетичен дизайн, всяка жилищна сграда разполага със собствен просторен двор, в който са предвидени минимум две места за паркиране.

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

За изграждането на къщите в комплекса са заложени висококачествени материали от водещи производители, гарантиращи дълговечността на сградите и съоръженията, с мисъл за устойчивост и дълъг експлоатационен срок. В резултат на прецизното градоустройствено планиране, комплексът разполага с широки вътрешни улици, около които са поместени жилищните сгради с индивидуален двор и гледка към Витоша. За постигане на по-малко разход на енергия, сградите се разположени терасовидно и разчитат на ефективно ослънчаване, с максимално добро изложение към планината и града. River Park демонстрира ангажимент към екологичната устойчивост. На територията на комплекса е изградена локална пречиствателна станция. Чрез тази инвестиция са реализирани мерки за отговорно управление и обработка на отпадните води. Това от своя страна паралелно допринася за намаляване на екологичния отпечатък на комплекса и повишаването на общественото здраве и безопасност на територията.