Със съдействието на алу

Синерджи Тауър, София

София, бул. Цариградско шосе 111 Р

Детайли за проекта

Инвеститор

„Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ

Архитект

А и А Архитекти ООД

Изпълнител

Маркан ЕООД

Конструктор

Структо ООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Synergy Tower е мултифункционална бизнес сграда, разположена в София Тех Парк с обща застроена площ от 52 822 кв.м и предлага офиси от типа „отворено пространство“, както и търговски площи с магазини, ресторант и зона за отдих, и закрит паркинг. Synergy Tower е устойчива зелена сграда от ново поколение, която отговаря на най-новите технологични и архитектурни тенденции и следва всички интегрирани технически системи, което води до забележително ниски разходи за енергия и изключително усещане за светлина и комфорт.

Заради височината и местоположението си, Synergy Tower е основният визуален ориентир за София Тех Парк. Добрата видимост от булевардите изисква изграждане на запомнящ се образ на сградата. Скосените форми кореспондират с характерните наклонени фасади на околните сгради: Арена Армеец, Уолтопия и залата „Джон Атанасов". Скосяванията имат и утилитарна функция: по-добра ориентация на офисите и на фотоволтаичния парк на покрива към естествената светлина. Те помагат за дефинирането на вълнуващ силует, който да впечатлява преминиаващите по натоварените булеварди.

На ниво терен, сградата е интегрирана в просторния парк на комплекса. Колонадата около партера се съобразява с човешкия мащаб и прави по-плавен прехода межу външното и вътрешното пространство. Околното пространтво е богато озеленено и допълващо архитектурния образ. Съчетавайки два напълно самостоятелни сградни корпуса, Synergy Tower предлага просторни и ефективни площи, отговарящи на най-високите технически изисквания на наемателите.

Първите 8 етажа над партерния, предлагащ просторно лоби, разполагат с отдаваема площ от 2 725 кв.м всеки, с възможност за разполагане на до 360 работни места, и деление на 4 абсолютно независими по-малки офиси. Етажите от 9 до 14 разполагат с 1 325 кв. м. отдаваема площ с възможност за разполагане на до 180 работни станции. За удобството на всеки посетител сградата предоставя лесен достъп с 402 паркоместа за автомобили, 30 мотоциклети и над 300 места за велосипеди. Всеки, който е избрал по-екологично средство за транспорт, може да се възползва и от съблекалня и душ-зона.

Synergy Tower предлага и много социални и спортни удобства, които повишават продуктивността и радват всички наематели и посетители. Съгласно изискванията на София Тех Парк, не по-малко от 30% от наемателите на сградата трябва да са ангажирани в ИТ и развойната дейност. Стъпвайки на неограничените научни и технологични възможности на локацията, всяка компания, която избере Synergy Tower, ще се възползва от среда с висок потенциал с иновативните съседни компании в района.

Synergy Tower притежава сертификат LEED: една от водещите и най-известни системи за сертифициране на екологични сгради в света. LEED следи и гарантира, че проектите отговарят на най-строгите екологични изисквания в областта на строителството. Оборудвана с фотоволтаична система на покрива си, сградата може сама да произвежда до 20% енергия от възобновяеми източници.

Това е и първата висока сграда в София, която има външни щори. Те се управляват автоматично чрез сензори и метеостанция, които оценяват разположението на слънцето, количеството на валежите и други фактори, за да се намали разхода на енергия и да се осигури максимален комфорт за обитателите на сградата.