Сграда D на УМБАЛ "Пълмед", Пловдив

Пловдив, ул. Перущица 1 А

Детайли за проекта

Инвеститор

Булфарма ООД

Архитект

Цоневски ПК ООД

Изпълнител

ЗАВОДСКИ СТРОЕЖИ ПС ПАЗАРДЖИК ЕАД

Конструктор

Христ ООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Новата болнична сграда БЛОК „D” е част от високотехнологичния медицински комплекс „Пълмед” в гр. Пловдив, която осигурява на българските пациенти най-висока експертиза диагностика и лечение по световни стандартi, научноизследователска и учебна дейност. Тя е планирано разширение на съществуващия БЛОК „D” на болница „Пълмед“ и е пети пореден корпус към медицинския комплекс. „Пълмед“ предоставя достъпна и висококачествена медицинска помощ не само за жителите на Пловдив и областта, но и на пациенти от цяла Южна България.

В болницата има разкрити 18 клиники и отделения, разполагащи с апаратура от последно поколение. Стационарният блок на лечебното заведение включва 631 легла. Болницата предлага на българските пациенти напълно комплексна медикодиагностична грижа.

В концепцията на новата сграда се съчетава по иновативен начин социално предназначение, модерна архитектура и високотехнологично оборудване. Спазено е изискването за максимална достъпност, като сградата е конструирана така, че да се изключва смесването на пациентопотока. Има изградена специална рампа за достъпна среда на трудноподвижни хора и майки с деца. Болничната сграда има собствен главен вход, няколко второстепенни входа, регистратура и вертикална комуникация, и може да функционира самостоятелно, като същевременно е неразделна част от съществуващия комплекс. Тя е с височина от седем надземни етажа и партерно ниво.

За удобство на пациентите и медицинския персонал етажните нива на новия Блок „D“ са съобразени с абсолютните коти на етажите на останалите блокове на медицинския комплекс, като между тях са осъществени топли връзки на няколко нива. Естествено продължение към новия корпус имат и зелените площи, характерни за пространствата около целия медицинския комплекс. До сградата е осигурен автомобилен достъп – двупосочен, като продължение на изградената вече алея, и има ясно обозначена пешеходна зона. Комплексът разполага с обширен паркинг с над 300 паркоместа, както и с отделни паркоместа между сградите, а също и със стоянки за паркиране на велосипеди. Обособено е площадково пространство за маневриране на пожарни автомобили.

В близост до новоизградения корпус е изградена детска площадка за пациенти на комплекса. Всички блокове на медицинския комплекс са свързани чрез топли връзки, а на разположение на пациентите освен гореизброените възможности са и магазини и заведение за хранене.

Архитектура, дизайн, функционалност

Новият корпус е проектиран в съответствие с всички съвременни изисквания за болнични сгради и отговаря на високите европейски и световни стандарти за модерна архитектура, социален дизайн в здравна среда и функционалност. Сградата хармонично допълва съществуващата композиция на комплекса, като фасадното оформление е изпълнено в зелената цветова гама. Както и при предходните сгради, при които характерните геометрични форми и акценти по фасадата са изпълнени в червен цвят, и тук тези акценти са изпълнени в червен цвят. Главният вход е подчертан чрез изпъкнало напред от обема на сградата остъклено преддверие, като по този начин се обособява по-голямо пространство пред входа.

Фасадната облицовка от керамични пана в зелен и бежов цвят е в баланс с визията на целия болничен комплекс, както и на останалите лечебни заведения от групата на „Булфарма“, част от които са носители на приза „Сграда на годината“ или са били номинирани в конкурса през годините. Интериорът в новия блок на „Пълмед“ също е решен по аналогичен начин на другите сгради, част в болничния комплекс – етажите са унифицирани по цвят на подовите настилки, обзавеждането и елементите на визуалната комуникация, с което се постига усещане за познат комфорт на пациентите отново в унисон както с всички болнични крила в „Пълмед“, така и с останалите болнични структури от групата на „Булфарма“, което осигурява разпознаваемост на лечебните заведения от структурата.

В новата сграда са разположени отделения по урология, по акушерство и гинекология, неонатология с най-високо ниво на компетентност, по медицинска онкология с дневен стационар, по ушно-носно-гърлени болести (разположено на два етажа и със собствен операционен блок), клиника по вътрешни болести и ендокринология. Като единствено изключение, интериорният дизайн на отделението по акушерство и гинекология в болницата е различен от всички останали. За стаите, включително операционните зали към отделението, са използвани топли и жизнерадостни цветове, така че родилките да се чувстват в максимално комфортна и уютна среда, съобразена с техните съвременни нужди.

Предвид по-големия поток от пациенти, на етаж 1 са разположени регистратура и 6 кабинети и три манипулационни на ДКЦ, и Отделението по физиотерапия и рехабилитация, изцяло преоборудвано с апаратура от последно поколение и мебелировка с ергономичен дизайн, предлагаща широка гама допълнителни физиотерапевтични процедури. Мащабът на инвестицията за отделението, неговият кадрови и технологичен арсенал, обезпечава дейността по рехабилитация и физиотерапия на пациенти от всички болнични структури на лечебното заведение. До етажа има достъп от два входа, като коридорите са големи и светли, а от двете страни са монтирани пациентски пейки от въглеродна стомана, удобни за лесно почистване и дезинфекция.

В сградата на етаж 5 се намира и новосъздадената Клиника по лицево-челюстна хирургия, модерно оборудвана с последен клас апаратура за диагностика и хирургически интервенции.

Също новост за болницата е VIP секторът, в който се осъществява лечение при най-луксозните условия с топ специалисти и апаратура, с възможност за 24-часов персонален сестрински и санитарен пост. В него са разположени няколко самостоятелни луксозни апартаменти, разполагащи с всекидневна и хол, с кожена мека мебел и модерен интериорен дизайн, кухненска част, телевизор и хладилник. Характерно е, че комуникацията между етажите в новия корпус се осъществява чрез няколко асансьора с модерна визия, две стълбищни клетки, както и топли връзки с всички останали корпуси на лечебното заведение за максимално бърз достъп на пациентите.

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

Всеки аспект от дизайна и изпълнението на новия корпус и на клиниките и отделенията в него са подчинени на интелигентни решения и на добрата практика в здравното строителство, при което енергийната ефективност и сигурността на системите е ключов приоритет. В сградата са инсталирани високоефективни енерговъзстановяващи вентилационни системи, доставящи пресен и филтриран въздух в болничните помещения и общите части. Инсталираните рекуперативни блокове са с вграден високоефективен топлообменник въздух-въздух, сертифициран от Eurovent. Вентилаторите са с електронно-комутирани двигатели ЕС от най-висок енергиен клас IE5. Съоръженията са снабдени с възможност за автоматичен бай-пас, който да осигури безплатно охлаждане (free-cooling) при подходящи външин условия.

Интелигентните управления позволяват плавен контрол на системите спрямо замърсеният въздух и броят пациенти в помещенията. Също така има възможност за свързване към функциониращата автоматизираната система за сградно управление. Цялостната система е с енергийна ефективност А+++ и КПД между 79% и 88% (БДС/ЕN 308). Съоръженията са произведени съгласно на изискванията на хигиенните стандарти за болници и чисти помещения VDI 6022 и DIN 1946. Фирмата производител ТАНГРА е единствената българска компания за вентилационно оборудване, който е сертифицирал продуктите си с TUV и Eurovent. Съществен дял към цялостната стратегия за енергийна ефективност на сградата играе и използваната алуминиева дограма от много висок клас. Стъклопакетите, доставени от водещ световен производител, са с двойно сребърно покритие, 4-сезонност, допринасящи за пестенето на енергия както от охлаждане през топлите месеци и съответно от отопление в студените сезони.

За сигурността на пациентите и персонала в новия корпус е позициониран 24-часов пост с жива охрана, както и модерни противопожарни системи.