Кауфланд – Манастирски ливади, София

София, кв."Манастирски ливади-изток", ул. Васил Стефанов № 61

Детайли за проекта

Инвеститор

"КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО" КД

Архитект

"Ерта Консулт" ЕООД

Изпълнител

"Планекс Варна" ООД

Конструктор

инж. Михаил Ралев

Допълнителна информация

Описание на проекта

“Куфланд" България (Kaufland) инвестира 50 млн. лева в своя „най-технологичен“ хипермаркет в столичния квартал „Манастирски ливади“. Това е 15-тия обект на търговската верига в София и 65-тия в България. Инвестиционното намерение цели да създаде емблематична сграда, която съчетава икономически и устойчиви решения, вписвайки се в цялостната градска среда в един от най-модерните столични квартали.

Сградата отговаря напълно на нарастващите очаквания на потребителите за устойчиво пазаруване, зелени пространства и добър живот в градовете. „Кауфланд – кв. Манастирски ливади - Изток“ е разположен на ул. „Васил Стефанов“ 61. Изграден е върху площ от близо 9,815 кв.м. и е реализиран, комбинирайки функционалност и устойчивост на пространството и материалите.

Сградата е изградена в унисон с политиките на компанията за устойчиво развитие и намаляване на въглеродния отпечатък, затова за изграждането й е използвано вертикално решение на 3 нива, две от които са отделени за етажен паркинг с 198 паркоместа. Това решение спестява хоризонтално застрояване и освобождава 40% повече зелени площи в рамките на терена.

В рамките на проектирането е постигната застроена площ от 5,025 кв.м, което се изразява в 13,721 кв.м. разгъната застроена площ и 2600 кв.м. търговска зала. В търговската зона са разположени над 20 000 продукта, за чието планиране и позициониране Kaufland България използва иновативна смарт ауто-диспо дигитална система. Тя планира и прогнозира необходимите всекидневни наличности от стоки и генерира заявки на база клиентското търсене в магазинната мрежа, давайки всекидневни решения, съобразени с очакванията и търсенето на клиентите. Системата спомага за прецизиране на доставките, минимизиране на възможностите от грешки и намаляване на хранителните отпадъци, като благодарение на нея обемът на хранителни отпадъци се намалява с до 22 000 000 кг./бр. годишно.

Интериорната подредба на стоките в търговската зона е резултат от дигитално планиране и позициониране, съчетано с все по-нарастващите клиентски изисквания за удобство, бързина и комфорт. Отделните търговски зони са решени в навигиращо асоциативни ярки цветове. Изборът им съответства на алгоритъма на пазаруване на клиентите и спомага процеса по избор на стоки в отделните стокови групи, оформени със самостоятелни бленди. За максимално улеснение на клиентите „Касова зона“ е оборудвана с 6 интуитивни каси на самообслужване, които са предпочитан начин на разплащане от средно над 60% от посетителите, кореспондиращи с профила на клиентите в район на София.

Наред с огромно разнообразие от качествени стоки представени в модерна и уютна обстановка, в новия си обект в Манастирски ливади Kaufland предлага поредната успешна вариация на своята One Stop Shopping концепция, чрез която пазаруването се превръща в цялостно клиентско изживяване. Във вътрешността на магазина е обособена специална „кулинарна“ зона с три заведения за хранене и интерактивен детски кът за игри. Тя е с площ от 230 кв.м, като за нея е разработен единен дизайн. Интериорът оптимизира пространството и го адаптира към съвременните стандарти за функционалност и стил.

Специално обособена игрална зона с интерактивен монитор с touch screen предлага над 10 образователни игри за деца между 4 и 10 годишна възраст. Те са подбрани така, че под формата на игра да развиват способностите на децата за концентрация, координация и аналитично мислене. Освен с обектите за хранене и детската зона, пространството се допълва и с втората физическа аптека BENU в България.

Архитектура, дизайн, функционалност

Сградата на Кауфланд-Манастирски ливади представлява модерен европейски хранителен магазин, който е разработен изцяло в отговор на нуждите на местната общност в новоизграждащия се столичен квартал. Тя не само предоставя удобства за клиентите, но и допринася за единния облик на градската средата в района. Вертикалното етажно решение на постройката я издига над обичайните структури в този сектор и я вписва общата архитектурна хармония в квартала.

Фасадата на сградата се отличава със съвременен и привлекателен дизайн, изграден от трислойни стоманобетонови панели, висококачествени термопанели, еталбонд и стъклена фасада. Във визията й се интегрира емблематичното за бранда червено, поднесено чрез игра на обеми и форми, предоставящи нов прочит на класическата разпознаваемост на бранда.

Филиалът е решен на три нива, като същинската магазинна част е разположена на кота 0. Тя е разделена на две зони (търговска зона и зона с наематели) обединени в общ обем, разделени единствено чрез специализирани мебелни тела и навигационни визуални елементи. Тя е добре осветена и просторна, което осигурява допълнителен комфорт при продължителен престой.

Зоната на наемателите, или т. нар. „кулинарна зона“ се отличава от търговската зона чрез характерни интериорни елементи, които подсилват усещането за уют и стил. Всички обекти в зоната са вписани в единно архитектурно решение с елегантна бленда, изградена от естествени материали. Усещането за комфорт и хармония се подсилва, чрез отделни „зелени“ острови във вътрешността и между мебелите.

Втори етаж на кота +6.30 се намират около 87 паркоместа и зона за зареждане на стоки за нуждите на магазина. Зареждането извършва чрез товарни асансьори, които гарантират бърз и ефективен транспорт на стоките до търговската зала. Ниво +11.10 съдържа още около 111 паркоместа, предоставяйки допълнително удобство за клиентите. За по-лесен достъп между нивата са осигурени 3 клиентски асансьора, които предоставят комфорт на клиента с автомобил.

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

Общият строителен проект въплъщава комплексен инженерен подход и прецизно изпълнение, за да се осигури издръжливост и сигурност на сградата, Носещата конструкция на сградата е скелетна и сглобяема, изработена е от готови, заводски произведени стоманобетонови елементи. Светлата височина в търговската зала в най-ниската й част е 4,15 метра. Напрегнати елементи: За преодоляване на големите подпорни разстояния и различните премоствания са използвани иновативни напрегнати T-панели и панели с кухини тип „Спирол“, които са подсилени с предварително напрегната армировка. Това осигурява необходимата стабилност и издръжливост на постройката.

Подпори и фундаменти: За справяне с денивелацията на терена, фундаментите и фундаментните чашки, стени и колони са изпълнени монолитно, включително стоманобетонните шайби и стълбищата. Подова конструкция: За подовите конструкции са използвани панели с кухини тип „Спирол“ с различни дебелини в зависимост от зоната и натоварванията. Определени ключови зони, като входа и стълбищата, са изпълнени монолитно за по-голяма стабилност.

Обектът отговаря на най-новите стандарти за екологично и енергийно ефективно строителство и е оборудван със системи, щадящи околната среда. Той ползва 100% „зелена“ енергия, към която веригата премина изцяло от март 2022 г. Сградата е оборудвана с иновативна „зелена“ климатична система, която комбинира отопление и охлаждане. Тя не използва горива, а остатъчната топлина от хладилните витрини и помещения. Хладилната инсталация на хипермаркета е нискоемисионна и използва щадящ околната среда хладилен агент. Вместо открити витрини, в хипермаркета ще бъдат използвани хладилници с вратички, което пести допълнително електроенергия. Благодарение на по-енергийно ефективната хладилна инсталация компанията ще намали замърсяването на околната среда със 180 тона въглероден диоксид годишно.

Хипермаркетът разполага и с последно поколение LED осветление, чрез което се постига около 30% икономия на енергия за осветление и се намаляват вредните емисии. Такова осветление е внедрено и в останалите обекти на Kaufland, като годишно спестените въглеродни емисии са в размер на 90 тона. В продължение на дългосрочната програма на компанията за енергийна ефективност и електромобилност, Кауфланд- Манастирски ливади е оборудван и с бързозарядна електрическа станция за електрически автомобили. Това е 17-тата бързозарядна станция, към съществуващата собствена мрежа от зарядни станции на Kaufland България.

Ключови качества на сградата:

• Кауфланд – Манастирски ливади е „най-технологичният“ хипермаркет на веригата. За изграждането му са имплементирани технологични иновации по цялата верига - от строежа и проектирането, през смарт ауто-диспо системата за планиране и позициониране на стоките, до връзката с клиентите и цялостното клиентско изживяване .

• Сградата е пример за нискоемисионно и устойчиво строителство, технологични иновации и интеграция на природата в градската среда.

• Интериорът оптимизира пространството и го адаптира към съвременните стандарти за функционалност и стил, предоставяйки цялостно клиентско изживяване с избор от над 20 000 стоки, 3 заведения за хранене, интерактивен детски кът и аптека.

Видео
play

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Търговски център Княжево

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

HOLIDAY PARK Пазарджик