Търговски център Княжево

София, кв. Княжево, бул.Цар Борис III 325

Детайли за проекта

Инвеститор

„Проект Княжево“ ООД

Архитект

„РУБИЛДС“ ООД проф. д-р арх. Калин Тихолов; „ИЕС проект -2008“ ЕООД, доц. д-р арх. Елица Иванова и арх. Ради Захариев

Изпълнител

„ЛИТ СТРОЙ " ЕООД

Конструктор

„БИ проект“ ООД, инж. Ирена Аврамова и инж. Боян Боянов

Допълнителна информация

Описание на проекта

Търговски парк Княжево представя нов облик и възможности на квартала, в югозападната част на столицата, между булевардите „Цар Борис III“, „Никола Петков“ и квартал „Горна баня“. Проектът представлява триетажна, П- образна, свободно стояща в имота. Разположена е така, че да се отдръпне максимално от булевард „Цар Борис III“. В добре оформеният южен двор се разполагат паркоместата за посетители. Самата сграда е разделена на три блока, които са обединени от общи открити пасажи на всяко от нива. Връзката с паркинга е чрез 4 бр. външни ескалатори и външна стълба с асансьор тръгващ от тротоара на булеварда. По този начин всеки магазин получава и самостоятелен вход. Това запазва самостоятелността на магазините и е в духа на концепцията за „Ритейл център“, но в същото време е новаторско и различно. За тези посетители, които ще посетят комплекса с автомобили са осигурени 2 двойки външни ескалатори от открития паркинг до пасажа на второ ниво.

В централната част на средния блок е предвидена основната стълбищна клетка на комплекса с два пътнически асансьора, обслужваща всички нива от сградата и подземен паркинг. Разнообразието от търговски обекти като хранителен хипермаркет, хипермаркет за бяла и черна техника, магазини за дрехи обувки и аксесоари, дрогерия и ЗОО магазин, предлага на посетители богат избор и удобство за пазаруване.

За позитивното преживяване от пазаруването допринасят и кафе-аперитив, пицария, голяма фитнес зала и зала за аеробика, каланетика, йога и др., разположена на третия етаж от комплекса. На този етаж откритият пасаж прилива в открити тераси с маси към заведенията. Денивелацията от терена на етажа и ниските околни сгради дават възможност за една прекрасна гледка към планината разположена на юг. „П“- образната сградата е решена с ортогонални форми и силни акценти.

Централната стълбищна клетка в средния блок е основен акцент. Динамиката, постигната чрез хоризонталните пешеходни пасажи и ясно изразените вертикални комуникации между нивата създава запомнящо се излъчване. Също така много силен обединяващ елемент е хоризонталния борд на пасажите на второ и трето ниво. Черният цвят на мазилката му е цветът, които се възприема добре от всички търговски вериги.

Използваните материали, като комбинация от червен и черен „Еталбонд“ и клинкерна облицовка придават единно възприятие на комплекса, обединявайки всички блокове, заети от търговски обекти с индивидуална визия, всеки сам по себе си в една запомняща се и отличаваща се композиция.

Всичко постигнато, като краен проект по отношение на екстериора и функционалните разпределения на етажите, е подчинено на една основна идейна линия, постигната с използването на всички възможни средства за постигане на максимално добър резултат.

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Кауфланд – Манастирски ливади, София