Мултифункционален комплекс "Силвър Стар", София

София, р-н Кремиковци, ул. Челопешко шосе 52

Детайли за проекта

Инвеститор

“Силвър Стар Ритейл” ЕАД

Архитект

"ИПА" ЕООД - арх. Александър Хаджиев и арх. Димитър Димитров

Изпълнител

"ЮНГ Проект" ООД

Конструктор

"АВВ Конструкции" ООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Инвестиционни характеристики на сградата и принос към обществото и градската среда

След успешни локации във Варна, Пловдив и Бургас, генералният дистрибутор на германския концерн Mercedes-Benz AG за България за марките Mercedes-Benz и Smart - “Силвър Стар”, инвестира в модерен комплекс в София. За компанията работят над 400 души, а общата инвестиция от началото на дейността през 2017 г., възлиза на 45 млн. евро. „Силвър Стар“ предлага целия спектър от услуги за бизнес и крайни клиенти в автомобилната сфера – продажба и следпродажбено обслужване на нови и употребявани леки, лекотоварни и товарни автомобили и автобуси, както и продажба на резервни части.

Новият мултифункционален търговско-сервизен и административен комплекс на „Силвър Стар“ съчетава удобство, практичност и премиум преживяване за клиентите. Базата се намира на „Челопешко шосе“, в индустриалната зона на район „Кремиковци“. При избора на локация са взети предвид няколко фактора. Един от тях са транспортните връзки, които да осигуряват бърз достъп от всички точки и входове на София, като Околовръстен път и Северната скоростна тангента. Другият фактор е възможността за обширен терен, на който да се разгърне такъв мащабен проект.

Проектът е реализиран само за година и половина – от първата копка до официалното откриване. Общата площ на имота е 65 700 кв.м. Сервизите за леки и товарни автомобили, ванове и автобуси са разположени на обща площ от 8 700 кв.м. Съоръженията са с изцяло ново оборудване от най-висок клас. Разгънатата застроена площ на комплекса е над 13 000 кв.м.

Инвестицията на „Силвър Стар“ в новия продажбен и сервизен център в София възлиза на 18 млн. евро. Това е единственият у нас автомобилен комплекс, който събира под един покрив продажбите и следпродажбеното обслужване на нови и употребявани леки и товарни автомобили, автобуси и ванове, включително каросерийни и бояджийски услуги, както и офисна част.

Архитектура, дизайн, функционалност

Mercedes-Benz винаги се е отличавал с премиум качество. На тази основа стъпва и разработката на проекта. Комплексът съчетава функционалност, изчистени детайли, непреходен дизайн и спортен дух, в съответствие с корпоративните изисквания на марката за архитектура и естетика. Екстериорът впечатлява с модерен, съвременен дух, който внася хай-тек усещане, без да отстъпва на познатата визия на Mercedes-Benz за класика и вечен, устойчив дизайн. С изчистени линии и класическа комбинация на черно и бяло, комплексът се отличава с елегантност, достойна за автомобилите с емблематичната трилъчева звезда. „Звездата на Мерцедес“ има своето основно място в лицевата част на фасадата – като горд печат за най-висок стандарт, но и придавайки принадлежност на самата база.

При разработката на проекта е заложена иновативната концепцията за петзвездно обслужване и комплексна свързаност. Това не се отнася просто за стандартния процес на покупко-продажба и сервиз, а за едно цялостно преживяване от първия контакт онлайн, през посещението на място и тест драйва, до поддръжката на автомобила и участието в активности и инициативи на „Силвър Стар“.

Комплексът се състои от четири основни сгради, акцентирайки върху ефективна функционалност и гарантирайки прилагането на съвременни високотехнологични услуги за постигане на безкомпромисно качество във всеки детайл. Шоурумът от 1 700 кв. м. и приемната за леки автомобили са обединени, според последните световни стандарти на Mercedes-Benz.

Архитектурната и интериорна разработка създават усещането за лоби на петзвезден хотел. Фокусът е в обслужването и дигитализацията. Посетителите на комплекса могат лесно, удобно, и в приятна обстановка, да се запознаят с новите продукти, дори докато изчакват сервиз на автомобила им, да закупят резервни части или да изберат модни аксесоари за подарък.

Офисната част на сградата е разположена на втория етаж и предлага обширно споделено пространство с модерни и иновативни работни места, изцяло съобразени с процесите по дигитализация, които протичат в компанията.

На приземния етаж са разположени още два механични сервиза – за леки и за товарни автомобили и автобуси, склад за резервни части, каросерийно и бояджийни сервизи, както и тренинг център. Двата автокозметични центъра, за леки и товарни автомобили, също допринасят за премиум качество на услугите в комплекса.

Приемната за товарни автомобили в София е първата в Европа и света, изпълнена като обзавеждане по новия корпоративен стандарт на Daimler Truck. Той влиза в сила в началото на 2024 г. и проектът на „Силвър Стар“ ще бъде еталон, който ще се следва глобално. Концепцията за open office се базира на просторни работни зони и споделени пространства. Обособени са пет телефонни будки, в които служителите спокойно могат да провеждат бизнес разговори.

Офис зоната разполага с четири зали за срещи и няколко къта с дизайнерски мебели и презентационни екрани. Кантината осигурява удобно място за обяд, а фитнесът е оборудван с уреди от последно поколение за силови и кардио тренировки.

Иновативен е процесът по прием на леки автомобили. Изградено е първото за българския пазар закрито сервизно лоби, което играе важна роля в новия бизнес процес и подобреното клиентско преживяване. То е базирано на новите стандарти за обслужване, които съчетават дигиталното и физическото посещение.

Стъпките преминават през онлайн резервации и директен прием при пристигане в комплекса. Новата пропускателна система разпознава регистрационния номер на автомобила, клиентът влиза с него в комплекса и се насочва директно към закритото сервизно лоби, където служителите го очакват с цялата нужна информация и готовност да приемат неговия автомобил.

Енергийна ефективност, здравословна среда

В унисон със стратегията си за електрификация, „Силвър Стар“ разполага с 9 зарядни станции за електромобили, включително бърза зарядна станция от 120kw. Малки неща в ежедневието също променят отношението към опазването на околната среда. „Силвър Стар“ се грижи за намаляване на употребата на пластмаса. Монтирани са пречиствателни системи за обратна осмоза на водата за питейни нужди и е въведено използването на керамични и стъклени съдове. Чрез дигитализация на голяма част от вътрешните процеси, употребата на хартия е намалена до минимум. Всички инсталационни системи, необходими за функционирането на комплекса, са с високо ниво на енергийна ефективност и ниски експлоатационни разходи.