Пана Грийн Парк, Панагюрище

Панагюрище, ул. Георги Бенковски 67

Детайли за проекта

Инвеститор

Скайфор АД

Архитект

„Архитектурно-Дизайнерско Студио” ЕООД

Изпълнител

„Хоризонт Иванов“ ООД

Конструктор

„Архитектурно-Дизайнерско Студио” ЕООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Проектът „PANA GREEN PARK“ е замислен, проектиран и реализиран като „Търговски комплекс с магазини, заведения за хранене, зона за почивка и отдих с детска площадка, паркинг и автомивка“, намиращ се в гр. Панагюрище, община Панагюрище. Мотивите на Инвеститора да реализира този проект бяха продиктувани от желанието му да създаде устойчив, дългосрочен бизнес модел, със стабилни и непрекомерни нива на възвращаемост. Този бизнес модел, като добавена социална стойност, следваше да облагородява и развива заобикалящата го градска среда, с което от своя страна да създава много по-благоприятни и комфортни условия на живот на живущите в региона.

Разбирането на Инвеститора за облагородяване и развиване на заобикалящата го градска среда изцяло срещна разбирането и подкрепата на ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ) и "Фонд за устойчиво градско развитие" (ФУГР), насочена към финансово подпомагане на българските общини, на сдружения или асоциации на общини, в усилията им по изпълнение на проекти, които са насочени към модернизиране и разширяване на общинската инфраструктура и към създаване на устойчиви и модерни местни общности.

Проектното предложение „PANA GREEN PARK“ изцяло се вписа и в Инвестиционната програма за изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на община Панагюрище 2014-2020 г. Чрез предоставяне на възмездно финансиране от ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ) и "Фонд за устойчиво градско развитие" (ФУГР), изпълнението на този проект допринесе за физическо обновяване на средата, опазване на околната среда и създаване на условия за икономически растеж и социална интеграция.

Проектът „PANA GREEN PARK“, реализиран с идеята за „Устойчив град“, изцяло се вписа и със стратегически заложената визия за развитието на община Панагюрище, а именно: „Панагюрище - атрактивна и модерна община”. Тази визия на общината напълно отрази нагласата и волята на населението и местния бизнес, Община Панагюрище да се превърне в привлекателно място за бизнес инициативи, да привлича значими външни инвестиции, да бъде с качествено подобрена и променена техническа и социална инфраструктура. Опитът на Инвеститора е показал, че бъдещето е cвъpзaно c експанзията на тъpгoвските вериги в cpeднo гoлeмитe и пo-мaлĸитe гpaдoвe, ĸъдeтo нямa шoпинг цeнтpoвe от затворен тип, за да бъдат последните по-близо до крайния клиент. B пo-мaлĸитe нaceлeни мecтa нямa иĸoнoмичecĸa лoгиĸa дa ce инвecтиpa в гoлям тъpгoвcĸи цeнтъp, поради което pитeйл пapĸoвeтe ocтaвaт eдинcтвeнa aлтepнaтивa зa мapĸитe, ĸoитo иcĸaт дa развият търговската си мрежа по близо до крайния клиент. Търгoвcкитe пaркoвe прeдлaгaт aлтeрнaтивa нa „зaдръcтeнитe” цeнтрaлни търгoвcки улици и мoлoвeтe.

В Проекта „PANA GREEN PARK“ е обърнато специално внимание на облагородяването на градската среда, чрез създаване на допълнителен брой паркоместа, чрез създаване на специално озеленена среда за отдих и почивка, създаване на външна детска площадка, пешеходни зони с градско осветление, зони за развлечение на деца и възрастни.

Реализирането на Проекта допринесе за:

► Рехабилитация на 18 620 кв.м. недвижим имот, изоставен повече от 20 години;

► Развитие на пътната, ВиК, енергийната и телекомуникационната инфраструктура, чрез доизграждане и/или подновяване на инфраструктурата;

► Подобряване на обществената среда за отдих и развлечения от семеен тип на територията на община Панагюрище;

► Повишаване качеството на живот и подобряване на физическата среда, чрез изграждане на нова градска инфраструктура за спорт и фитнес, и детски занимания на открито;

► Проектът заложи и на развитие на човешките ресурси и създаде повече от 150 работни позиции;

► Една от стратегическите цели на проекта беше намаляване на вътрешно-регионалните различия и подобряване на средата за живот и бизнес в по-малките общини и централни части, чрез инвестиции от този вид;

► Създаване на устойчив, дългосрочен бизнес модел със стабилни и непрекомерни нива на възвращаемост;

► Създаване на нови бизнес центрове/инкубатори.

Комплекс „PANA GREEN PARK“ е притегателен център не само за населението от града, но и за целия регион. Комплексът отговаря на най-новите тенденции в изграждането на модерни и функционални търговски центрове от типа на ритейл паркове. „PANA GREEN PARK“ е единственият Ритейл Парк в полите на Средна Гора, където можете да се насладите на отворени пространства и разнообразие от стоки и услуги, които да задоволят всяка потребност и където можете да откриете съчетание на модерен дизайн и иновативност.

С добра изготвена стратегия на Фасилити Мениджмънт и с добри практики, Инвеститорът допринесе и за социално–културното развитие на района, чрез организацията и провеждането на ежеседмични социално-културни събития, използвайки изградената по проекта инфраструктура. Провеждат се Спортни Панорами, с оглед стимулиране на спорта при подрастващото поколение. Има заложена концепция за Авто-кино. За най-малките има изготвена програма с атракциони и аниматори , която привлича посетители от цялата община. Подаряват се мартенички на клиентите. Поднасят се цветя на дамите по случай 8ми март. За Великден също има изненади за клиентите на „PANA GREEN PARK“.

„PANA GREEN PARK“се състои от :

► Сграда А (Търговска Сграда)

► Паркинг

► Автомивка

► и Сграда Б (Мултифункционална Сграда с Магазини, Офис помещения и Жилища) в процес на изграждане

►Подземен паркинг

Архитектура, дизайн, функционалност

Рехабилитирани площи : - 18 630,00 кв.м.

Разгъната застроена площ Сграда А - 5 352,00 кв.м

Разгъната застроена площ Сграда Б (следващ етап на завършване) - 11 056,00 кв.м

Паркинг: - 6 100,00 кв.м

Застроена площ Автомивка - 200,00 кв.м

Транспортни Артерии/Улици - 3100,00 кв.м

Тротоарни площи - 2270,00 кв.м

Озеленени площи - 990,00 кв.м.

„PANA GREEN PARK“ е проектиран от Архитекти Георги Стоянов и Иван Щерев от Архитектурно Студио „А.Д.С.“ ЕООД. Самият Проект „PANA GREEN PARK“ е замислен и реализиран изпoлзвaйĸи тeopиятa нa Фън Шyй зa пocтигaнe нa eнepгийнo блaгoтвopнa и пpeчиcтeнa oт вpeднocти cpeдa. Фън Шyй ни yчи ĸaĸ дa изпoлзвaмe блaгoпpиятнитe дaдeнocти нa oĸoлнaтa cpeдa и ĸaĸ дa тpaнcфopмиpaмe нeблaгoпpиятнитe. Ocнoвнa идeя e, чe cpeдaтa ни пoдĸpeпя. Eднa бaлaнcиpaнa, зapeдeнa c дocтaтъчнo cвeжa eнepгия cpeдa, дaвa cилa нa чoвeĸa, влияe пoлoжитeлнo нa ĸъcмeтa мy, нe пpeдpaзпoлaгa ĸъм бoлecти. Koгaтo в oĸoлнoтo пpocтpaнcтвo имa зacтoй нa eнepгии, диcбaлaнc, вpeдни влияния, чoвeĸ oтдeля чacт oт cвoятa eнepгия, зa дa ги ĸoмпeнcиpa и тoвa гo изтoщaвa. B ĸoнĸpeтния пpoeĸт, ĸaтo ocнoвa зa cъздaвaнe нa блaгoпpиятнa cpeдa, изпoлзвaхме Фън Шyй - ocъвpeмeнeн cпpямo вpeмeтo и бългapcĸитe ycлoвия, paдиecтeзия, нyмepoлoгия и ĸитaйcĸa acтpoлoгия.

► Терен: Tepeнът, върху който е изграден комплекса, имa гoлeми пpeдимcтвa. Ocнoвнoтo и нaй-xyбaвoтo e, чe сe намира близо до хълмове и гopa. Oт тaм струи cвeжa и блaгoтвopнa eнepгия. A това, че покрай южната имотна граница тече река, e нaпpaвo “пo пpaвилaтa зa дoбъp Фън Шyй нa мecтнocттa”. T.e. имaмe изтoчници нa живитeлнa eнepгия – в гopaтa eнepгиятa ce aĸyмyлиpa и мoжe дa ce изпoлзвa oт xopaтa. Πapцeлът имa пoчти пpaвoъгълнa фopмa. Πpaвилнитe фopми ca зa пpeдпoчитaнe, защото пoзвoлявaт бaлaнcиpaнo paзпpeдeлeниe нa eнepгиитe. Mяcтoтo e изcлeдвaнo c пoмoщтa нa paдиecтeзични инcтpyмeнти - бaгeти и мaxaлo, зa нaличиe нa зoни c вpeдни зa чoвeĸa излъчвaния oт зeмятa. В резултат на изследването се установи, че теренът е зaщитeн oт вpeдни вълни и cъздaвa oбщo блaгoпpиятнo пoлe за строеж на сграда.

► Сграда А: Теорията на Фън Шуй твърди, че всяка сграда получава енергия от заобикалящата я среда и че тази енергия циркулира в нея. Във всеки един момент нашата домашна среда или ни поддържа и зарежда с енергия, или изчерпва и пресушава жизнената ни сила. Поради тази причина Инвеститорът на комплекса избра сградата също да бъде пpoeĸтиpaнa, изпoлзвaйĸи тeopиятa нa Фън Шyй. Изборът на правоъгълна форма на сградата не е случаен. Според Фън Шуй неблагоприятни контури на сградите са триъгълните, защото имат остри ъгли, които разпространяват “ша ци“. Не се препоръчват форми като буквите Г, П, Е , С, кръстовидни и други подобни, защото при тях има условна липса на част от фасадата за постигане на пълна завършена геометрична форма в план.

Сградата е ситуирана по протежението на източната имотна граница. Фронталната, лицева част, е със западно изложение. Всички подходи към търговските обекти са обособени от запад, а всички зареждания и сервизни обслужвания са обособени от изток към обслужващата улица. Централните входове са покрити от козирка с ширина, равна на ширината на тротоарното пространство пред сградата, което прави тротоара доста широк и удобен. По цялото му протежение са ситуирани пейки за отмора и кошчета за битови отпадъци. В архитектурата и дизайна на комплекса освен функционалността, водещо е и търсенето на хармония със заобикалящата природна среда. От северозападния край на сградата се оформя площадно пространство с прилежащи зони за почивка, озеленяване и детски кът, ограден и обезопасен. Площадната зона се явява като естествен завършек на търговските зони и на следващ етап, в сграда Б, в момента се изгражда луксозен ресторант, желатерия и детски център.

Специален елемент са осветените декоративни колони с бранда на Ритейл Парк Панагюрище, които допълват със светлина и придават уют. В Сграда А са разположени 11 магазина със санитарни възли към тях : BILLA – голям хранителен супермаркет, Subra - аптека, Lilly drogerie - магазин тип дрогерия, Sinsey – магазин за дрехи, Pepco - магазин за дрехи и стоки за бита, JYSK – магазин всичко за дома, OptoDent – оптика. На територията на комплекса са разположени допълнителни офиси на EasyPay и SDI брокер, сладкарница Неделя и Българска Скара.

► Паркинг: Важен компонент е достъпността на средата. Осигурен е достъп за хора в неравностойно положение от главните подходи на имота до всички обекти в търговския комплекс. Предвиден е по-голям брой паркоместа за хора в неравностойно положение от изискваните в нормативната уредба, както и допълнителни паркоместа за майки с деца. Позиционирани са и стоянки за велосипеди. Обособени са зони за инвалиди и зони за бързо зареждане на електрически автомобили. Всеки остров от вертикалната планировка е обособен в зелена площ с декоративна растителност и дървета. До всеки магазин има достъп за хора в неравностойно положение посредством изградени полегати заходи директно от паркинга. Изградени са обществени тоалетни за клиентите, вкл. за хора в неравностойно положение. Има изграден офис за управление и административни услуги, в помощ на наемателите и свързан с поддръжката на сградата.

► Автомивка: Неразделна част от комплекса е PANA AUTO SPA. Автомивката е естественото продължение на Сграда А в южната й част .

Горди сме да заявим, че Комплекс „PANA GREEN PARK“ успешно съчетава на едно място всичко необходимо, както за гостите на Парка, така и за неговите търговски партньори.

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

Строителството на Ритейл парк е сложен и много-етапен процес, който изисква внимателно планиране и координация на различни аспекти по проекта. Архитектурното му проектиране е процес, който налага внимание към детайлите и съчетаване на различни изисквания, за да се създаде функционална, привлекателна и устойчива сграда.

► Сграда А: Търговска сграда А, с площ 5 352,00 кв.м и всеки един търговски подобект в нея, имат прилежащи санитарно-битови, административни и складови зони. Цялата Сграда А представлява едноетажна обемна структура, функционално разделена на единадесет основни подобекта, търговски зони, на различни наематели. На необходимите места обемите са отделени един от друг посредством противопожарни стени (брандмауери) със степен на огнеустойчивост от 120 мин. Всички външни ОВиК инсталации са позиционирани на терен зад сградата, от изток, тъй като върху покривът на сградата е изградена Фотоволтаична централа /ФВИ/ с 1700 панела, 8 инвертора от най-висок клас, с мощност от 1 МW. Носещата строителна конструкция се състои от стоманобетонни колони, запънати в чашковидни фундаменти, както и от рамки от 2T стоманени профили през ос. Покривната конструкция се допълва от второстепенни греди – столици по направление на буквените оси. Също така е налице и система от хоризонтални противоветрови и противоземетръсни връзки. Материалите са устойчиви на атмосферни въздействия. Всички фасадни ограждащи стени са изпълнени от хоризонтално монтирани MW (минерало-ватни) панели 15 см. с клас по реакция на огън А и окачена фасада със стъклопакети 32мм/6мм прозрачен флоат /закален/ + триплекс 4/2/4 прозрачен флоат, които осигуряват много добра Енергийна ефективност на сградата . Достъпа до магазините е решен с двойни плъзгащи врати. Сградата е оборудвана с пожароизвестителна инсталация. В част от помещенията са изградени топло- и димоотвеждащи инсталации. В североизточния и югоизточен ъгъл на Сграда А са монтирани по 1 брой метални, противопожарни стълби.

Покривните покрития стъпват върху LT профилирана ламарина, върху която се разполагат пароизолационно фолио, двуслойна и с разминати фуги топлоизолация от плочи от каменна минерална вата с минимално точково натоварване от 800N, спомагащо за безпроблемната инсталация и експлоатация на ФВИ за нуждите на комплекса, инсталирана върху цялата площ на покрива посредством затежняващи елементи и тактилни подложни плочи, осигуряващи движение, както и нулиране на риска от компрометиране на покривните покрития, поради липса на каквито и да било перфорации. Финалния горен слой е изпълнен от TPO мембрана за отвеждане на водата.

► Паркинг: Паркингът е изграден на площ от 6 000 кв.м. Достъпът до него се осъществява от съществуващата пътна инфраструктура от запад и юг, като са обособени съответно два входа/изхода. Всеки от тях е с контролиран достъп, чрез бариери с електронно задвижване. Паркингът разполага общо 236 автомобила. Настилката на паркинга е изпълнена с унипаваж. Подсигурен е с добро осветление и сигурност, оборудван e и с над 35 камери за видеонаблюдение. На паркинга са налични зелени паркоместа за зареждане на електроавтомобили. Обособена също така e и зона за разделно събиране на отпадъци в югоизточния ъгъл на имота, непосредствено преди сервизния изход за обектите.

►Автомивка: Оборудвана е с Easy Wash съоръжения, което е с отличие Номер 1 на българския пазар. Състои се от четири клетки на самообслужване и две прахосмукачки. Напълно автоматизирана с най-новите технологични постижения, управлението на автомивката се стреми към минимизиране на негативните въздействия върху околната среда и предоставя безопасна среда за клиентите и персонала. Това включва използването на екологично устойчиви почистващи продукти съобразени със сезоните, рециклиране на водата и насочване към енергийна ефективност.

3 ключови качества на сградата:

- Комплекс „PANA GREEN PARK“ е изграден за по-малко от година. От датата на издаване на Разрешението за строеж – 29.01.2021 г. до въвеждането в Експлоатация на 11.12.2021г. минаха по-малко от 11 месеца, в които не само строителството беше завършено, но и бяха отворени за работа с клиенти повече от 60% от търговските площи. Такъв срок , за обект с подобен мащаб, е предизвикателство, но Проект-Мениджъра Виктория Боржеш и Инвеститорския Контрол - инж. Деляна Чотова, безпогрешно се справиха с него. Дори в спокойни времена и нормална обстановка, срокът е високо рисков. Проектирането и изграждането на „PANA GREEN PARK“ съвпадна и с редица трудности, предизвикани от пандемията от COVID-19, а в последствие и от гео-икономическата ситуация в световен мащаб. Независимо от всички ограничения, затруднени производства и прекъснати вериги за доставки, сроковете за изграждане на комплекса бяха спазени. Нито един от гореспоменатите фактори не се отрази на качеството на строителството, на вложените материали и на спазване на сключените с наемателите срокове за откриване на обектите.

- На второ място считаме че, едно от основните качества на Проекта, което следва да бъде отличено, е замисълът и реализацията на идеята за „Устойчив Град“. Ние от екипа на „PANA GREEN PARK“ вярваме, че да се стремиш към изграждането на „Устойчив Град“ не е просто израз, клише. За нас устойчивостта се дефинира като развитие, което удовлетворява нуждите на настоящето, без да излага на риск възможността на бъдещите поколения да удовлетворят своите нужди. Вярваме, че устойчивото развитие има различни икономически, екологични и социални аспекти, които са в основата на просперитета в световен мащаб. В нашия проект беше заложено не само изграждането на една търговска сграда, а и създаването на Многофункционален проект, в който отделните му елементи да бъдат използвани, както за основната му цел, така и за второстепенни такива, но които елементи в цялост да обслужват и различните икономически, екологични и социални нужди на обществото. В този смисъл Търговска сграда А се използва основно за помещаване на търговски обекти и пазаруване от гражданите. Същевременно с това обаче, върху покрива на сградата е разположен Соларен ВЕЦ, който удовлетворява екологичните нужди на обществото.

- Следващо преимущество на сградата е, че със своите 150 м дължина, 4 метра широчина и завършваща с озеленен площад с Детска Площадка и разположени пейки и кашпи със цветя, тя е проектирана по скоро като Алея за разходка и зона за почивка на жителите на Панагюрище, отколкото като архитектурен детайл. Паркингът от друга страна е не просто място за паркиране на автомобили, а е проектиран и замислен за организиране и провеждане на социални и културни събития. Само от момента на откриване на Проекта до днес, са проведени множество събития като: 01 юни - Ден на Детето, Спортна Панорама, събрала над 400 деца, 16 септември - Каузата да изчистим България за един ден; Празнуване на 01 март; Празнуване на 08 март и много други подобни.

На последно място, но не и по важност считаме, че сградата или по скоро самия проект, следва да бъде отличен заради архитектурното вплитане на модерните изисквания към подобен тип обекти с традициите на пет вековно източно изкуство, което в днешно време е предизвикателство за всеки инвеститор и неговия екип.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

HOLIDAY PARK Пазарджик

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Кауфланд Люлин 3, София