Разлог Ритейл Парк

Разлог

Детайли за проекта

Инвеститор

ИВЕНТ МЕНИДЖМЪНТ ЕАД

Архитект

Архитектурно-Дизайнерско Студио ЕООД

Изпълнител

БС Конструкция

Конструктор

БТ Дизайн ООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Разлог Ритейл Парк е търговски център от ново поколение със своята семпла форма и същевременно с това живописна и динамична визия, привлякла международни брандове, които до този момент липсваха в търговското портфолио на град Разлог. Сградата се намира на най-възловото място в града, където се събират основните пътни артерии, съответно идвайки от гр. Пловдив, гр. Банско или курортен комплекс Пирин Голф. Разпознаваема от разстояние, благодарение на интегрираните фасадни елементи и цветове, инспирирани от герба на град Разлог, търговската сграда играе ролята на отправна и крайна дестинация за района.

Разположена в имот, заобиколен от три улуци и следвайки естествената денивелация на терена, сградата разполага с един основен полу-подземен паркинг на разположение на своите посетители, разполагащ с общо 73 броя паркоместа, както и с второстепенен паркинг на открито, основно за хора в неравностойно положение. Открития паркинг е развит на нивото на големите търговски магазини, с цел лесен и бърз достъп за трудноподвижни и възрастни хора. За улеснение на достъпа и движението около сградата е изградена вътрешна за имота улица, която свързва северната южна пътни артерии, като образува своеобразно кръгово движение около сградата и допринася за лесната ориентация, независимо от посоката на пристигане. Новоизградената паркова среда от юг играе важна роля за постигане на отстъп на сградата от основната пътна артерия и прилежащо кръгово движение, като по този начин спомага за нейното цялостно възприятие дори от далечно разстояние, влизайки в града.

Търговският център е изграден на място, изоставено и неглижирано в продължение на години, но заобиколено от ежедневен масивен автомобилен и автобусен трафик и поток от пешеходци и велосипедисти. Благодарение на новоизградената сграда имотът и заобикалящата го градска среда се преобрази из основи, като придоби модерен оттенък, стилно излъчване и пълноценен цялостен облик.

Целият район, заключен между три улици се облагороди с нова зеленина, дървесна растителност и зона за отдих, както и изкуствена могила, следвайки извивките на прилежащия терен и улици, като същевременно изгради наново пешеходните зони по периферията, интегрирайки ги в елегантно в комплекса, придавайки им функция на обиколна алея около парковата среда. Изцяло ново LED осветление на елегантни ниски стълбове, разположени из целия имот, допринася за зареждащата и успокояваща атмосфера вечерно време.

Търговския център залага на лесен и удобен транспортен достъп независимо от посоката на пристигане, като за целта въвежда кръгова организация на движение на автомобилите около самата сграда, а и вътре в паркинга. За целта е изградена еднопосочна улица от запад, която да обслужва и свързва двете основни градски пътни артерии от север и юг. Съобразявайки се максимално с теренните дадености, проекта предлага над 70 паркоместа за автомобили, изцяло в покрит паркинг, отворен от 3 страни, спомагайки по този начин естествената вентилация и непрестанно проветрение, намаляйки вредните газови емисии, излъчвани от автомобилите.

Максималната отвореност на паркинга позволява и да се запази притока от естествена слънчева светлина, което води до значително намялане на енергопотреблението през светлата част на денонощието. Разпределението на паркоместата и организацията на полу-сутеренното ниво предполага и насочва посетителския поток към търговските обекти, разположени по протежение на пешеходните алеи и подходи. Обособяват се и допълнителни 6 места, извън границите на паркинга за посетители, които ще се използват от магазините за зареждане на стока, както и за експедиция със служебен или личен транспорт. Санитарни възли, общи за целия комплекс са оборудвани и за хора с увреждания, както и разполагат със стая за повиване. Те са на разположение непосредствено до пешеходния вход/изход към паркинга.

Всички търговски обекти са организирани в прави ортогонални форми, за да постигнат максимална използваема площ, като всеки един е снабден със собствени санитарни възли и прилежащи складови помещения. Фасадното ограждане на сградата е изпълнено от стенни панели с пълнеж от каменна минерална вата. Под конзолните козирки от запад и юг фасадата е изпълнена на принципа на вентилируема фасадна система, с топлоизолация от каменна минерална вата и външно финално покритие от алуминиеви листове, оцветени в цветове, които могат да се открият в градския герб. Всички остъклявания са от алуминиеви профилни системи с прекъснат термомост и двоен стъклопакет. Козирките играят ролята на лендмарки както за самата сграда, така и за град Разлог като цяло. Със своята дължина по цялото протежение на търговските витрини и пешеходни зони, всяка една от тях е завършена с тънки вертикално монтирани алуминиеви елементи, преливащи в отворен окачен таван, които придават движение, стил и елегантност гледайки сградата под различни ъгли или докато човек се разхожда, преминавайки под тях. Целта е да се разчупи ортогоналната монотонност и кубична форма, така добре издържана във функционално отношение, но с липси в естетическо такова.

Благодарение на създадения специално за обекта детайл, визията, пластичността и динамичността, които зданието излъчва го нареждат на едно от челните места по разпознаваемост за града и околията. За целия имот е търсен баланс между сграден фонд и зеленина. Освен залесяване , което да отдели търговския център от автомобилния трафик, пълзящи растения са заложени и при подхода за пешеходци от и към паркинга, което допринася за една уютна атмосфера и чувство за близост с природата и планината, което от своя страна пренася посетителите в една своеобразна градско-паркова разходка. Всички сградни ОВиК инсталации са изведени в северната част на сградата, разположени над козирката за зареждане, за да могат да „освободят“ покрива от излишни елементи, които да възпрепятстват максималното му оползотворяване чрез разполагане на ФВИ, която да захранва цялата сграда и да въведе екологичен режим на работа за Ритейл Парка.